Weer en wind

Weer en wind is een samenspel van gedichten en beeldende kunstwerken. De samenstellers van dit boek kozen honderd gedichten en evenzovele schilderijen, etsen, aquarellen, tekeningen, met de een of andere vorm van ‘weer’ in de hoofdrol. Het kan om sneeuw of ijs gaan, om wind, om zon, en natuurlijk ook om regen. Er valt nu eenmaal heel veel regen in deze lage landen langs de zee. Die regen valt, om begrijpelijke redenen, vaker in de poëzie dan in de beeldende kunst, aldus het inleidende essay van de samenstellers.

Een gelijknamige tentoonstelling – in het verlengde van het onafhankelijk tot stand gekomen boek –  in het museum Singer Laren was een groot succes. In het boek versterken de beeldende kunstwerken en de gedichten elkaar. Ze geven verrassingen te zien – ze kunnen ook prachtig contrasteren. Weer en wind werd samengesteld door hetzelfde trio – Boudewijn Bakker, Helmi Goudswaard en Nicolaas Matsier – dat al een eerdere, vergelijkbare uitgave op zijn conto had staan: het herhaaldelijk herdrukte Op ’t duin.

Boudewijn Bakker, Helmi Goudswaard, Nicolaas Matsier (red.), Weer en wind: 100 gedichten en 100 gezichten, Thoth, 2019

Geselecteerde reacties

Sebastiaan Cobelens, Weerspiegel, 2019

We zien in het boek een selectie van zowel poëzie als schilderkunst, tekeningen, aquarellen en etsen. Verwacht geen besprekingen van de schilderijen zelf, ook de gedichten moeten voor zichzelf spreken.

Het is een kleurrijk mozaïek. Wie verwacht nu om Jip en Janneke lopend in een grote regenplas aan te treffen of Nijntje in de regen op de fiets? Dit naast Pieter Bruegel en Isaäc Israëls.

Soms lijken ze voor elkaar gemaakt, zo prachtig vervlochten. Je kunt het symbiose noemen of synergie: samen treffender en mooier dan apart.